top of page

Girişimcilikte 2014 Yılı Türkiye Değerlendirmesi

 

Girisimcilik Vakfı ‘nın kurulması, Borsa İstanbul Özel Pazarı’nın açılması, yurt genelindeki girişimcilik etkinlikleri, 5651 sayılı kanundaki değişiklikler ve KOSGEB’in dünyanın en kapsamlı Girişimcilik Endeksinin açıklanması, inkübasyon ve hızlandırma merkezlerindeki artış 2014 yılına damga vuran gelişmeler olarak ön plana çıktı.

 

 

Geçen sene Türkiye’de yaklaşık 300 lisanslı melek yatırımcı mevcutken toplamda 2,8 milyon dolar seviyesinde yatırım gerçekleşti. Galata Business Angels (GBA), 212 Ltd. gibi diğer yatırım fonları aktivitelerini artırarak devam ettirdiler. Bir başka gelişme ise Anadolu merkezli işadamlarından oluşan melek yatırımcı ağı Bayraktar & Partners’ın kurulmasıydı.

Aynı şekilde yurt genelinde girişimcilik alanında gerçekleştirilen Startup İstanbul, Startup Turkey ve Ankara Start-Up Zirvesi gibi etkinliklerin artması ekosistemin düzenli aralıklarla bir araya gelmesi ve ilişki geliştirmesi bakımından heyecan vericiydi. Özellikle 2014 yılının son çeyreğinde, Global Girişimcilik Haftası, Girişimcilik Zirvesi, Endeavor Girişimci Seçim Paneli, Eticaret zirvesi, G3 Forum, IBM SmartCamp, KOSGEB COSME programı ve girişimcilik ekosistemine yönelik pek çok etkinlik düzenlendi.

2014’te inkübasyon ve hızlandırma merkezlerinde çeşitli gelişmeler yaşandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez sivil toplum girişimleri ve kuruluşlarının yeni proje, kampanya ve kurumsal kapasitelerine destek sağlamaya yönelik kurulan Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi’ni açtı. Aynı şekilde Koç University Incubation Center merkezi de faaliyete geçti.

2014 yılının en önemli gelişmelerinden biri de Borsa İstanbul Özel Pazarı’nın kurulması ile şirketlerin halka açılmadan ve SPK’nın birçok uygulamasından muaf kalarak yatırım alma fırsatını yakalaması diyebiliriz. Kasım ayında faaliyete geçen kuruluş halka açılmadan finansman, likidite ve yeni yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için şirketler, şirket ortakları ve yatırımcıları buluşturan bir yapıya sahip.

Girişimciliğin STK boyutundaki en önemli gelişmelerden birisi de şüphesiz Girişimcilik Vakfı’nın kurulması oldu. İlk senesinde ağırlıklı olarak öğrencilere eğilen vakıf, dezavantajlı durumda bulunan ve gelecek vadeden gençlere destek sağladı.

 

2015’te girişimcilik kültürü yaygınlaşmaya devam edecek

KOSGEB öncülüğünde TEB’in desteğiyle dünyanın en kapsamlı Girişimcilik Endeksi açıklandı. Türkiye’de 33 binden fazla kişinin rekor katılımıyla gerçekleştirilen Küresel Girişimcilik Monitörü 2013 Türkiye sonuçlarına göre, her 100 kişiden 32’sinin önümüzdeki üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunma hedefi olduğunu açıkladı. Araştırmaya göre üniversite mezunu girişimci oranı 2006 yılında yüzde 15,30 iken 2013’te yüzde 44’e yükseldi. 2013 yılında fırsatları değerlendirmek amacıyla girişimcilik faaliyetinde bulunan kişilerin oranı yüzde 67 olarak netleşirken, ihtiyaçtan dolayı erken dönem girişimcilik faaliyetinde bulunanlar yüzde 30’u oluşturdu.

Diğer taraftan 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun”da planlanan değişikliğin özellikle erişim ve veri trafiği yer sağlayıcılarına ağır sorumluluklar getirmesi başta yabancı yatırımcılar olmak üzere geniş bir çevreyi tedirgin etti.

2015 yılı pazarın büyümeye devam edeceği, girişimcilik kültürünün yaygınlaşmayı sürdüreceği, yatırım kaynaklarının artacağı, girişimcilikte eğitim ve mentorluğun öneminin daha fazla anlaşılacağı bir yıl olacak gibi görünüyor.

bottom of page