top of page

Çocuğunuzu Girişimci Yetiştirmek İçin Kullanabileceğiniz 7 Teknik

 

Çocuğunuza girişimcilikle ilgili bir takım davranışları ona henüz küçükken kazandırabilirsiniz. Bu süreçte vereceğiniz destek ve yapacağınız yönlendirmeler onlar için çok önemli. Çünkü ağaç yaşken eğilir. Eğer siz de çocuğunuzu bir girişimci olarak yetiştirmek istiyorsanız benim aşağıdaki önerilerime kulak verin.

 

1. Fikir geliştirme: Çocuğunuz dolabın arkasına düşürdüğü oyuncağını oradan çıkartmak için sizden yardım mı talep ediyor? Güzel. Ona kendi çözümünü geliştirmesini için bir fırsat tanıyın. Bulduğu çözümleri ona doğru soruları sorarak tek tek gözden geçirtin. Bu yolla çeşitli yaratıcı fikirler üretmesini destekleyin. En doğru fikri bulunca oyuncağını düşürdüğü yerden kendisi çıkartsın.

 

2. Para yönetimi: Ona asla harçlık vermeyin. Bunun yerine kendi harçlığını kendisinin kazanmasını sağlayın. Kendi gelirini kendisi yönetsin. Batı dünyasında 14 yaşındaki çocuklar McDonalds'da çalışıyor, ben 8 yaşında eski oyuncaklarımı satarak işportacılığa başlamıştım, belki siz çocuğunuzun henüz 6 yaşındayken sofrayı kurmaya yardımcı olması karşılığında ona şeker ikram edebilirsiniz. Eğer bir şey alacaksa önce bunu hak etmeli. Ben kendi oğluma bir parça çikolata vermek için önce yapbozunu tamamlamasını istiyorum. Merak etmeyin, bu onu maddiyatçı yapmaz. İstediklerini elde etmek için biraz emek harcamasına müsaade edin.

 

3. Dayanıklılık: Dayanıklılığını artırabilmesi için onu ses, olumsuz hava gibi zorlayıcı ortamlara aşamalı olarak alıştırın. Ben doğduğundan bu yana oğlum uyurken sessiz olmak için hiçbir özel çaba göstermiyorum. Sibiryalılar çocuklarını daha bebekken karda yatırıyorlar. Büyüdüğünde çevrenin olumsuz etkilerinden şikayet edeceğine her ortamda sonuca ulaşabilecek kabiliyeti ona kazandırın. Üzerine titremeniz onu ancak ürkek, korkak ve çekingen yapmaya katkı sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemi de iyi gelişmez.

4. Pazarlama: Ona pazarlamayı öğretmeye başlayın. Birlikte TV reklamlarını izleyin, gazete/dergi ilanlarını gözden geçirin, buradaki satış mesajlarını inceleyin ve bunları birlikte analiz edin. Sonra ondan yenilerini hazırlamasını isteyin. Mesela size kartondan bir ürün ilanı hazırlasın.

 

5. Risk alma: Hata yapmasına müsaade edin. Hatalar neticede bir öğrenmeye yol açıyorsa son derece gerekli ve faydalıdır. Mesela tabağı düşürerek kırdı. Ona neden düşürdüğünü sakince sorun ve açıklamasına izin verin. Ne yapsaydı düşürmezdi? Ne yapsaydı hasta olmazdı?

 

6. Yardım etme becerisi: Neden onu diğer arkadaşlarıyla birlikte bir sosyal girişimcilik projesine yönlendirmiyorsunuz? Sizin desteğinizle arkadaşlarıyla buluşabilir, diğer insanlara yardımcı olmak üzere bir sosyal girişimcilik hareketi başlatabilir. Sakın bunu küçümsemeyin. Çalışması ve fikirleriye sizi şoke edebilir!

 

7. Doğru kararı verebilme: Ona ne yapacağını asla siz söylemeyin. Bunun yerine ona sorular sorun. Her durumda yeterince doğru soruyu ona arka arkaya sorabilirseniz zaten kendisi kendi doğrusunu bulacaktır. Düşünmeyi, karşılaştırmayı ve doğru kararı vermeyi öğrensin. Biliyorum bu sizin için zor olacak ama ona bir birey gibi davranın. "Ay oğlum", "aman oğlum" şeklinde yaptığınız binlerce uyarının ona nasıl bir faydası var, tekrar düşünün. Onun tercihlerini ve kararlarını kabullenin. Asla sonunda, "Ben demiştim" demeyin. Fikri geliştirmeyi, karar vermeyi, risk almayı, hata yapmayı, sonuçlarına katlanmayı ve asla vazgeçmemeyi öğrensin. 

 

bottom of page